КАК ДА ИЗЧИСТИМ ПРАХТА ОТ ЛАПТОП

Ако имате лаптоп от година или две, то най- вероятно покрай вентилатора и решетката се е насъбрала прах, която пречи на правилното охлаждане. Можете да премахнете значително количество от насъбралия се прах, дори и да не можете да отворите вашия лаптоп.

 

Натрупването на прах, освен че пречи на правилното охлаждане, може да доведе дори до повреда в някоя част. Вентилаторът на лаптопа започва да работи на пълни обороти, като по-този начин намалява продължителността на батерията и представянето по време на работа.

 

Ако можете да отворите лаптопа

 

Повечето лаптопи, особено новите не са създадени да се разглобяват от собствениците им.

При настолен компютър, може да отворите капака и да издухате насъбралата се прах (препоръчително да се прави с въздух в кен). По подобен начин може да се направи и с определени видове лаптопи.

Вашият лаптоп може да има 1 или няколко панела на дъното, които можете да премахнете след като сте изключили и премахнали батерията. В интернет има упътване за почти всеки модел, който ще ви покаже стъпка по стъпа как да разглобите вашият лаптоп. Трябва да се обърне внимание, че отварянето може да се отрази на гаранцията.

След като сте отворили лаптопа, може да издухате прахта около вентилатора и вътре в него, като се уверите, че всичко е премахнато. Използвайте компресиран въздух в кен. Издухвайте често, но не продължително. Не е препоръчително да се използва компресор, защото завърта перката прекалено силно и поврежда самият вентилатор.

 

 

 

 

Ако не можете да отворите вашия лаптоп

 

Независимо дали иската да смените някоя част или да почистите вашият лаптоп, прозиводителите на повечето модели не ги създават с тази цел.

Дори и да не можете да отворите лаптопа, пак може да се премахне значителна част от насъбралият се прах. Насочете кен с компресиран въздух към вентилатора. Едва ли ще успеете да издухате всичкият прах, но все пак охлаждането ще се подобри.

Ако все пак лаптопа загрява прекалено много, е желателно да се обърнете към производител или вносител. Ако все още е в гаранция, те ще премахнат проблема безплатно. Ако гаранцията е изтекла, може да се обърнете към сервиз. Цената на услугата в по- малките сервизи обикновено е по- ниска и не се налага да чакате седмица или месец.

Препоръчително е на всеки 2 или 3 години да се подменя и термопастата, която се намира под охлаждащата решетка. Почистването на вашият лаптоп е препоръчително, но колко често трябва да се прави зависи от средата в която се ползва и колко често се използва.